Debat over de historische strip in Belgisch stripcentrum met Marc Reynebeau, Marc Verhaegen, Erik Heuvel en Menno Metselaar

Debat over de historische strip in Belgisch StripcentrumHet Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert op zondag 10 oktober in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum ‘De verstripte oorlog. Historische stripverhalen’, een debat over het belang van de verstripping van onze geschiedenis.

Een stripbiografie van Anne Frank, de geschiedenis van Indonesië verstript, strips over de holocaust en de wereldoorlogen: de markt voor beeldverhalen met oog voor de geschiedenis wordt steeds groter. De trend om geschiedenisthema’s in stripvorm uit te brengen, kent voor- en tegenstanders. Voorstanders argumenteren dat een strip jongeren meer historisch besef doet krijgen dan een gortdroge tekst uit een lesboek. Tegenstanders waarschuwen voor het gevaar dat complexe, historische gebeurtenissen te oppervlakkig worden benaderd. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert een discussie met o.a. Marc Verhaegen, voormalig ‘Suske en Wiske’-tekenaar en bedenker van o.a. een strip over de Holocaust: ‘Rebecca R.’, Menno Metselaar van de Anne Frank Stichting, betrokken bij de onlangs verschenen stripbiografie van Anne Frank, historicus en stripkenner Kees Ribbens (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, NIOD) en de bekende historisch striptekenaar Eric Heuvel (o.a. ‘De Ontdekking’, ‘De Zoektocht’). Moderator is historicus, journalist en stripliefhebber Marc Reynebeau.

Het debat ‘De verstripte oorlog. Historische stripverhalen’ gaat door op zondag 10 oktober 2010 van 14u30 tot 16u in het Belgisch Stripcentrum (Auditorium 2e verdieping, Zandstraat 20, 1000 Brussel) en is gratis bij te wonen. Reserveren is aanbevolen: info@deburen.eu, +32 (0)2 212 19 30.

Marc Verhaegen tekent strip voor "The 52nd European UFEMAT Congress"

Enkele weken geleden contacteerde Marnix Van Hoe, de voorzitter van FeMa, de Belgische beroepsvereniging van de bouwhandelaar, striptekenaar Marc Verhaegen met de vraag om een korte strip van drie paginas te maken over het eerstkomende Ufemat Congress. Ufemat is de Europese Vereniging van de Nationale Federaties van Handelaren en Producenten van Bouwmaterialen. FeMa laat de stem van de Belgische bouwhandelaren ook op Europees vlak horen. Het is lid van Ufemat, dat 16 deelnemende landen telt: Oostenrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Zweden, Hongarije, Slowakije en Bularijë. Het 52ste Ufemat Congress, dat in Venetië plaatsvindt zal gaan over hoe men internationaal kijkt naar de toekomst van de bouwindustrie tussen 2010 en 2020. Belangrijke gastsprekers zullen het woord nemen. Tijdens dit diner wordt Giuseppe Freri voorgesteld als nieuwe voorzitter van Ufemat. Bovendien zal er een prijs uitgereikt worden, the Ufemat Award. Deze uitreiking zal plaatsvinden tijdens een galadiner in het Guggenheimmuseum op uitnodiging van de CEO van Mapei, Giorgio Squinzi. Marc Verhaegen heeft een en ander in een grappige en spannende korte strip gegoten. De Award wordt gestolen en een wilde achtervolging vindt plaats in het hart van Venetië...
Marc Verhaegen niet in Kampen

Het overkomt iedereen wel eens. Vanmorgen was het de beurt aan de tekenaar. Welgezind stapte hij in zijn Renault Megane en startte de wagen, waarna een hortende motor en een dikke rookpluim hem deden afzien van zijn plan om naar Kampen te reizen. Temeer omdat zijn boordcomputer gisteren reeds aangaf dat "de inspuiting" moest gecontroleerd worden. Net voor sluitingstijd ging hij in een garage advies inwinnen en er werden een aantal fouten geconstateerd. Onder andere dat de injectie van één van de cilinders een negatief signaal gaf, iets in die stijl. Te laat om hem helemaal door te lichten en het kon ook gaan om een foutmelding van een probleem dat intussen alweer opgelost is, aldus de mekanieker. Niet dus. Vanmorgen noopten onheilspellende geluiden en ongezonde rookwolken Marc om zijn reis naar Kampen niet te ondernemen. Hij wenst hierbij zijn welgemeende excuses over te brengen aan organisator Paul Reichenbach en al diegenen die een tekeningetje in een album wilden scoren. Als troost dit kleine stripje waarin de Ongewenste het gebeuren in een soort van reënactment naspeelt. Normaal zal Marc volgende zaterdag in Valkenswaard signeren, als zijn auto het tegen dan doet, wel te verstaan. Op hoop van zegen!
Marc Verhaegen signeert zaterdag 26 juni in Arnhem

 

Op zaterdag 26 juni zal Marc Verhaegen tussen 10:00 en 17:00 uur zijn strips signeren in de Rijhal, Olympus 1 in 6832 EL ARNHEM. Marc zal alleen op zaterdag aanwezig zijn in tegenstelling tot eerdere berichtgeving en dit vanwege de naderende deadline van het stripalbum over Vincent Van Gogh. De happening is het Strip en Platen Spektakel. Voor meer informatie kan u terecht bij  info@pl-strips.nl of op telefoon nummer  024-3442940 / 06-25221870 van PL-STRIPS, Paul en Lizette, www.pl-strips.nl.

Vincent Van Gogh in de stijgers

Intussen is ook bekend geraakt via de site van www.stripturnhout.be dat Eureducation werkt aan een verhaal over Vincent Van Gogh. Zoals steeds verzorgt Marc de tekeningen en deze keer wil hij echt het onderste uit de kan halen. Marc:” Dit is een unieke gelegenheid om iets rond en met de impressionisten te doen. Vincent Van Gogh laat niemand onberoerd. Het valt ons op, naarmate we meer en meer opzoekingswerk doen, hoe dichtbij dat alles in het verleden ligt. Toch zijn er maar vier foto’s van Vincent gemaakt, waarvan één als kind, één als adolescent en één waar je hem ruggelings ziet. De vierde heb ik nog niet ontdekt. De eerste reactie op de tekenigen van het Van Goghmuseum zijn heel enthousiast. Hier en daar moet er een kleinigheidje aangepast worden, maar dat zijn details. Wij werken eraan om het verhaal half oktober af te hebben. Het wordt nog heel hard knokken, maar dat zijn we gewend. De grote uitdaging zal zijn om de schilderijen van Vincent in het stripalbum te integreren. Jan Kragt, die steeds meer de drijvende kracht wordt in Eureducation, heeft voor nadien ook weer twee samenwerkingsopdrachten klaar liggen. Geen kans om me te vervelen de komende maanden. En dat is maar goed ook.”

V-bommen op Antwerpen herdrukt

Het stripalbum V-bommen op Antwerpen begint een tweede leven. De herdruk is een feit. Dank zij de succesvolle actie in Nederlandse scholen eind vorig jaar, waren de reserves van het album vlug uitgeput. Jan Kragt: “De aanvraag vanuit de scholen was inderdaad massaal. We zaten op een gegeven ogenblik volledig door onze voorraad heen, vandaar dat Marc en ik besloten hebben om een herdruk te laten maken. Marc heeft het album nog eens volledig nagekeken, ook wat betreft de kleuren. De cover werd aangepast en meer “Antwerps” gemaakt, met de kathedraal en de boerentoren. Wij vinden het heel uitzonderlijk dat deze geschiedenis het ook in Nederland erg goed doet.” Het album moet intussen ook in de boekhandels te verkrijgen zijn. Eureducation gaat op zijn elan door. Zoveel is zeker.

Braxima op adventure!


In de laatste te verschijnen Braxburgfolder die vanaf volgende week bij de apothekers van Brasschaat,Essen, Ekeren en Kalmthout gratis te verkrijgen zal zijn, pakt Marc Verhaegen uit met een heuse adventure-gag in een oerwoudachtige setting. Braxima en haar exentrieke vader gaan op zoek naar de schat van ene oom Isidoor. Een perkamenten schatkaart wijst een tropisch eiland aan. Maar de reis is niet van gevaar ontbloot. Met name muskieten, brandende zon en vleesetende planten slaan toe. Hmm... Dit lijkt het ideale moment om enkele medicijnen te gebruiken. Maar hebben ze die wel bij zich? Ter gelegenheid van dit zomernummer heeft Marc ook een erg grote en fraaie tekening gemaakt die met een uitsnijding in het midden van de folder zal zitten. Verderop wordt de tekening herhaald in zwart-wit zodat kinderen zich met de kleurpotloden kunnen uitleven. Naast de vermelde apothekers is de Braxburgfolder is tevens gratis beschikbaar voor leden van de Senne en Sanne fanclub.
Senne en Sanne steunen de Mediclowns

De Stripbeurs in Maasmechelen heeft de deelnemende tekenaars gevraagd om een tekening te maken voor Mediclowns. De Mediclowns zijn clowns die kinderen in ziekenhuizen een leuke tijd willen geven. Deze clowns werken volledig gratis en alle financiële hulp is dan ook welkom. De tekeningen zullen geveild worden op een heuse Stripveiling ten voordele van de Mediclowns. De zwart-wit versies van de tekeningen zullen ook gebruikt worden om in een kleurboek te zetten. Marc Verhaegen vond dit een prachtig initiatief en zette zich meteen aan het werk om deze fraaie tekening neer te zetten. Deze wordt ook in een beperkte oplage (ex-libris op 100 exemplaren) uitgebracht ten voordele van de Mediclowns en VZW Strips en Kennis. Het stripfestival Maasland Strip vindt plaats in het Cultureel Centrum van Maasmechelen op 11 april. Surf voor meer informatie naar: http://www.maasland-strip.be/home.htm
« Vorige


Laatste updates

Het stripalbum De Kroniek van de Gitaar is uit!

Senne en Sanne duiken in de Geschiedenis van de Gitaar

Marc Verhaegen tekent lesmethode Argus Clou voor Malmberg
  [1] 2 3 ... 39   NextLinks

Het Senne en Sanne Forum


Marc Blogt !
Berichtenbox

noor
ik ook heb hem net gelezen

Odfella
zeer goed verhaal Dossier
loverboys

pieter
3A048

pieter78
vandaag Dossier Loverboys
gelezen... wederom een groot
compliment! Mooi getekend,
relevant verhaal... ik kijk
alweer uit naar deel 4
(waarvan ik begrijp dat ik het
als arts extra goed moet gaan
lezen...) Pieter

Sorry, uw login geeft geen recht tot informatie toevoegenLogin Panel

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthoud mijn gegevens

Niet geregistreerd?
Registreer nu!

Paswoord vergeten ?


Polls

Hoe jong zijn Senne en Sanne volgens jou?

 a) 13 - 14
 b) 15 - 16
 c) 17 - 18
 d) 19 of ouder...

Toon resultaat