In de lente van 2004 bezocht Marc met zijn familie het speelgoedmuseum in Mechelen. Toevallig was daar toen een tentoonstelling van joods speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was speelgoed van joodse kinderen die ooit ondergedoken waren om zo aan de gruwelen van de kampen te ontkomen. Al dat speelgoed deed bij Marc het idee rijpen  om een verhaal te maken rond de joodse kinderen, vooral omdat hij vernomen had dat er in Heide (Kalmthout) ooit een grote joodse gemeenschap was. Dit gegeven en het feit dat er een plan was om rond Heide zelf een strip te maken zou de ideale gelegenheid zijn om beide te combineren, dacht Marc.

In de zomer van 2004 bezocht hij het concentratiekamp van Breendonk in België. Dit maakte veel indruk op Marc, vooral nadat hij met zijn kinderen in gesprek raakte (toen 12 en 9 jaar oud) en erachter kwam, dat zij eigenlijk niet veel wisten over de tweede wereldoorlog. Op verschillende Belgische scholen starten de lessen geschiedenis bij de prehistorie, maar komen echter nooit of zelden toe aan de Tweede Wereldoorlog.


Marc wist dat een strip een belangrijke invloed op de jeugd kan hebben. Bij Studio Vandersteen maakte hij een voorstel voor een nieuw Suske en Wiske-verhaal. Niet om gruwelijkheden te tonen, maar om de jongeren bewust te maken van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp werd ongeschikt bevonden voor het Suske en Wiske verhaal. Marc vond dit heel jammer, maar ging over tot de orde van de dag. Hij begon met het tekenen en schrijven van De formidabele fantast.

In februari 2005 werd Marc ontslagen, op de dag dat hij de laatste plaat voor De Formidabele Fantast  inleverde. Dit was het tweeëndertigste verhaal dat hij zelf bedacht, geschreven en getekend had.

Ongeveer in diezelfde periode wilde de jongerenkrant Kidsweek voor de 60ste verjaardag van de bevrijding voor haar lezers iets speciaals brengen en via Jean-Marc van Tol kwam Roland Pelle, uitgever van Kidsweek, in contact met Marc Verhaegen. Hij vroeg  Marc om een strip te maken over de tweede wereldoorlog.
Heel enthousiast nam Marc het voorstel aan, maar besefte meteen dat het een volledig ander verhaal moest worden dan de beperkte synopsis die hij eerder voor Studio Vandersteen maakte. Hij verzon nieuwe personages en begroef zich gedurende een maand onder bergen documentatie en foto’s. Uiteindelijk schreef hij een volledig nieuw verhaallijn voor een album dat Rebecca R. zou gaan heten. Het nieuwe verhaal was sterk realistisch, maar bevatte genoeg momenten van humor en ontspanning in de figuren van het konijn Krolik en de impulsieve Senne.
Voor de namen werd voor het meisje gezocht naar een naam die zowel in Nederland als in Vlaanderen goed in de oren klonk. Sanne is in Vlaanderen een vrij gekende zangeres, in Nederland is het gewoon een populaire naam. Senne daarentegen is enkel in Vlaanderen goed gekend, en dan vooral bij de televisiekijkers van middelbare leeftijd, die Senne Rouffaer kennen als Kapitein Zeppos. ( Hoofdfiguur in een jeugdfeuilleton van de toenmalige B.R.T., nu V.R.T.)
Voor de broodnodige achtergrondinformatie over de tweede wereldoorlog ging Marc grasduinen in zijn eigen documentatie en leende hij boeken uit de bibliotheek. Marleen Van Landeghem wist hem ook veel te vertellen over de joodse gemeenschap en de joodse gewoonten en leende hem eveneens een aantal interessante boeken uit. Tevens was het internet een belangrijke bron van informatie en kreeg hij her en der boeken uitgeleend van mensen die hem steunden in zijn project.

Kidsweek wou het stripverhaal Rebecca. R in 4 delen bij hun jongerenkrant als bijlage laten verschijnen. Marc werkte daarom het verhaal in vier delen van twaalf bladzijden uit.


Deel 1: blz 1t/m 12
Omdat het verhaal op de eerste pagina’s zich in onze hedendaagse tijd afspeelt werden er verschillende mode tijdschriften en internetsites geraadpleegd om moderne kleding en gepaste kapsels voor de hoofdfiguren te zoeken. Om het verhaal nog toegankelijker te maken is natuurlijk belangrijk dat de jeugdige lezer zich makkelijk met de hoofdpersonages kan identificeren. In het begin van het verhaal komen Senne en Sanne in het Mechelse speelgoedmuseum terecht. Van het station in Mechelen Nekkerspoel, het Speelgoedmuseum en van de directe omgeving van het mueum, werden foto’s gemaakt, die Marc later gebruikte.om nauwkeurig de decors en achtergronden van de eerste pagina’s te kunnen tekenen. De eerste 12 blz werden eerst op A4 formaat geschetst en van dialogen voorzien. Naderhand werd het geheel op ware grootte uitgetekend en geïnkt.

Marleen van Landeghem leerde hem  woordjes in het Hebreeuws, die hij voor het verhaal nodig had.
Het verhaal van Rabi Löw werd nader onderzocht.
Van de Antwerpse Zoo werden foto’s gemaakt. Echter, in de Tweede Wereldoorlog zag deze zoo er totaal anders uit. Gelukkig werden er op het internet nog talrijke oude foto’s uit de Oorlogsperiode gevonden, waardoor Marc de historische nauwkeurigheid in zijn tekeningen kon handhaven.  

Marc maakt met blauw potlood schetsen, die hij nadien verder in potlood uitwerkt. Op de uitgewerkte potloodtekening wordt rechtstreeks geinkt.
Vervolgens worden de bladzijden ingescand op 1200 dpi (dit moet in meerdere delen gebeuren, omdat Marc slechts over een A-4 scanner beschikt en één bladzijde groter is dan een A-4).
Met photoshop worden de ingescande kleinere delen aan elkaar geplaktom zo één hele pagina te maken. Op dit zwarte bitmap bestand, worden dan met de computer eventuele fouten verbeterd.
Van het zwarte bitmap-bestand wordt een blauwdruk gemaakt op 300 dpi die dan gebruikt word om de plaat in te kleuren.
Met het programma Indesign wordt de kleurenfilm en de zwarte bitmap weer op elkaar geplaatst. De teksten worden hier ook in de  ballonnetjes gezet.
Tot slot wordt de volledig afgewerkte pagina doorgestuurd naar de uitgever.


Deel2: blz 13 t/m 24

In dit 2de deel van het verhaal komen verschillende voertuigen ten tonele en naast de opzoekingen naar foto’s in gespecialiseerde oorlogsboeken kon Marc op 8 mei 2005 zelf de sfeer opsnuiven in Apeldoorn, tijdens de Veteranenparade op de bevrijdingsfeesten.

Voor de afbeeldingen van de vernielingen van de synagoge aan de Van den Nestlei, vonden wij documentatie in het boek van Ephraim Schmidt “Geschiedenis van de Joden in Antwerpen”. Wij mochten ook van de directeur van de Israëlitische Gemeente van Antwerpen, de Heer Jacques Wenger foto’s nemen van de huidige synagoge in de Van den Nestlei.

De verschillende affiches/posters die in het verhaal voorkomen zijn afkomstig uit de dossinkazerne te Mechelen.
Voor de joodse gebruiken heeft Marc veel geleerd van de uiterst vriendelijke joodse families Gabriël en Moscovitz waar hij zelfs een sabbatmaal mocht meemaken. De gebruiken en de tradities wilde Marc uit respect voor de joodse godsdienst, zo nauwkeurig mogelijk in zijn verhaal weergeven.

Deel 3: blz 25 t/m 36
Voor deel 3 van het verhaal is er vooral veel gebruik gemaakt van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ook nam Marc enkele foto’s van het station van Antwerpen en dit voor de pagina’s waar we de Duitse soldaten naar het oostfront zien vertrekken. Het Centraal station heeft trouwens de tand des tijds heel goed doorgestaan. De tekening van het station Heide is gebaseerd op een foto uit het boek “150 jaar lijn 12 Kalmthout”.Voor het tekenen van de synagoge van Heide baseerde Marc zich op “Het Joodse Verleden van Kalmthout” van Marleen Van Landeghem.

Deel 4: blz 37 t/m 48

Van het Joods Museum van Deportatie en Verzet gelegen in de Dossinkazerne kreeg Marc eveneens volledige medewerking. Hij bezocht er het hele museum en maakte er talrijke foto’s van de omgeving alsook van het aanpalende klooster. Hoe de overval op het twintigste treinkonvooi gepland en gevoerd zag Marc in een documentaire…….

Voor de verschillende stoomlocomotieven en wagons ging Marc een kijkje nemen tijdens het stoomfeest te Beekbergen. 


Laatste updates

Het stripalbum De Kroniek van de Gitaar is uit!

Senne en Sanne duiken in de Geschiedenis van de Gitaar

Marc Verhaegen tekent lesmethode Argus Clou voor Malmberg
  [1] 2 3 ... 39   NextLinks

Het Senne en Sanne Forum


Marc Blogt !
Berichtenbox

noor
ik ook heb hem net gelezen

Odfella
zeer goed verhaal Dossier
loverboys

pieter
3A048

pieter78
vandaag Dossier Loverboys
gelezen... wederom een groot
compliment! Mooi getekend,
relevant verhaal... ik kijk
alweer uit naar deel 4
(waarvan ik begrijp dat ik het
als arts extra goed moet gaan
lezen...) Pieter

Sorry, uw login geeft geen recht tot informatie toevoegen