Op maandagochtend 16 november, werd de Engelse editie van ‘Strijd om New York’gepresenteerd aan de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Hartog Levin. Tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt overhandigden het stripalbum tijdens de officiële viering in het kader van Dutch-American Heritage Day in den Haag.
Dezelfde middag nog ontving ook Minister van Buitenlandse Zaken Maxim Verhagen uit handen van beide auteurs de Nederlandstalige editie van het stripalbum ‘Strijd om New York’, in aanwezigheid van groep 8 van basisschool De Wilgenhof uit Middelburg. De leerlingen bestudeerden aan de hand van het stripboek 4 eeuwen Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Zij brachten de minister daarvan verslag uit en zij spraken met hem over de band tussen beide landen en over het leven als minister van Buitenlandse Zaken.

In antwoord op vragen van de leerlingen legde Verhagen uit dat Nederland op veel gebieden samenwerkt met de Amerikanen, dat hij president Obama heeft ontmoet en dat hij vorig jaar ongeveer 180 dagen in 't buitenland was. En dat hij zich ooit had voorgenomen geschiedenisleraar te worden.
De strip ‘Strijd om New York’ volgt Henry Hudson bij zijn ontdekking van Manhattan en geeft een indringend beeld van de strijd om het bestaan van de eerste kolonisten. Het stripalbum, gemaakt door tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt, gaat vergezeld van een lespakket. Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen een exemplaar van het boek. Het stripalbum is nu ook overal in Nederland te koop en bestelbaar bij de boekhandel en stripwinkels.

De Middelburgse school mocht het stripboek als eerste lezen en in de les gebruiken omdat een beroemde Amerikaanse familie met Nederlandse voorouders uit de provincie Zeeland komt: de familie Roosevelt, die in 1650 emigreerde en 2 presidenten en een first lady voortbracht. Het Roosevelt Studiecentrum in Middelburg werkte mee aan de totstandkoming van de strip.

Op 16 november 1776 werd het oorlogsschip Andrew Doria in de haven van Sint-Eustatius begroet met een saluutschot. Met deze groet aan de Amerikaanse vlag erkende Nederland als eerste de zelfstandigheid van de Verenigde Staten. 215 jaar later riep president Bush sr. 16 november officieel uit tot Dutch-American Heritage Day. Inmiddels is het traditie deze dag aan beide kanten van de oceaan te vieren.
Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)
Meer informatie over de strip: Marc Verhaegen, tekenaar, Stichting Eureducation, 0031 (0)36460642 Jan Kragt, scenarist, Stichting Eureducation, 06 22208351, info@eureducation.nl / www.eureducation.nl
Ministerie van Buitenlandse Zaken, persvoorlichting, Aad Meijer, 06 52503995

Contactpersoon De Wilgenhof: Fred van Meerendonk, 0118-638183 of fr.meerendonk@zeelandnet.nl.

 Laatste updates

Het stripalbum De Kroniek van de Gitaar is uit!

Senne en Sanne duiken in de Geschiedenis van de Gitaar

Marc Verhaegen tekent lesmethode Argus Clou voor Malmberg
  [1] 2 3 ... 39   NextLinks

Het Senne en Sanne Forum


Marc Blogt !
Berichtenbox

noor
ik ook heb hem net gelezen

Odfella
zeer goed verhaal Dossier
loverboys

pieter
3A048

pieter78
vandaag Dossier Loverboys
gelezen... wederom een groot
compliment! Mooi getekend,
relevant verhaal... ik kijk
alweer uit naar deel 4
(waarvan ik begrijp dat ik het
als arts extra goed moet gaan
lezen...) Pieter

Sorry, uw login geeft geen recht tot informatie toevoegen